دکتر محمد تقی رضائی

عوارض جراحی های چاقی

عمل جراحی چاقی مانند تمامی اعمال جراحی دیگر دارای عوارضی است که باید به آن توجه ویژه نمود. دانستن این عوارض می تواند شما را در انتخاب صحیح این عمل بسیار کمک کند. 

اما قبل از دانستن عوارض جراحی چاقی پیشنهاد میکنیم عوارض خود چاقی را بدانید تا با ارزیابی این دو بتوانید بهترین تصمیم را برای ادامه ی زندگی خود بگیرید.

 

چاقی چه عوارضی دارد؟

همانطور که در مطالب پیشین سایت عرض کردیم به کسانی که دارای شاخص توده بدنی یا BMI بالای 30 می باشند چاق تلقی می شوند که شما با مراجعه به این صفحه می توانید آن را محاسبه کنید.

چاقی عوارض بسیار زیادی دارد که چند مورد از آنا را برای شما ذکر میکنیم:

فشار خون بالا:

در افراد چاق به علت حجم زیاد توده های چربی ترشح مواد محرک فشارخون بیشتر شده و منجرب به افزایش فشارخون می شود. به همین علت است که کسانی که چاقی مفرط دارند غالبا دارای فشارخون نیز می باشند.

دیابت:

چاقی یکی از علت های اصلی دیابت نوع دو می باشد که به علت افزایش مقاومت بدن به انسولین قند خون را افزایش می دهد. به همین علت یکی از راه های کنترل و درمان دیابت نوع دو کاهش وزن و یا عمل های جراحی چاقی می باشد.

(انسولین هورمون تنظیم کننده ی قتد خون در بدن می باشد)

مشکلات قلبی:

افزایش حجم چربی بدن می تواند باعث رسوب چربی در عروق به خصوص عروق خونرسانی دهنده به خود قلب می شود که این امر خطر سکته های قلبی را در افراد چاق جندین برابر افراد معمولی می کند.

مشکلات تنفسی و آپنه خواب:

یکی از ارگان هایی که عملکرد آن با افزایش وزن کاهش می یابد تنفس و سیسیتم تنفسی است. افراد چاق معمولا دارای تنفس فعالیتی مشکل و گاها آپنه(قطع تنفس) خواب می باشند که با کاهش وزن این مشکل برطرف می شود.

مفاصل و استخوان ها:

بیشترین فشار وزن روی مفاصل می باشد که با افزایش وزن فشار بر روی مفاصل هم افزایش یافته و باعث ساییدگی آنها و ایجاد ارتروز و درد های مفصلی و استخوانی  می شود که عمدتا در زانوها، لگن و کمر نمود پیدا می کند.

سرطان:

در افراد چاق خطر ابتلا به انواع سرطان ها بسیار بیشتر از افراد متناسب است که این هم به علت تغییرات هورمونی و متابولیسمی در افراد چاق می باشد. زنان و مردان چاق خطر بالاتری نسبت به سرطان های گوارشی دارند. مردان چاق خطر بالاتری جهت ابتلا به سرطان پروستات دارند. در زنان چاق نیز خطر بروز سرطان اندومتریوم (لایه داخلی رحم) افزایش می یابد.

عوارض اجتماعی:

شما اگر دارای چاقی مفرط باشید قطعا با آسیب های اجتماعی چاقی آشنایی دارید. کاهش اعتماد به نس، افسردگی، موفقیت های شغلی کمتر و یا حتی روابط مناسبی نیز با جنس مخالف. همه این ها باعث کاهش کیفیت زندگی افراد می شود. 

جراحی های چاقی چه عوارضی دارند؟

جراحی های چاقی همانند سایر جراحی های بزرگ و کوچک دارای عوارضی است که دانستن آن برای تمام کسانی که قصد انجام این جراحی را دارند الزامی می باشد. این عوارض به دو نوع عوارض فوری و و عوارض تاخیری یا درازمدت تقسیم می شود.

عوراض فوری جراحی های چاقی:

این دسته عوارض مربوط به عوارضی است که در حین عمل جراحی تا چند هفته بعد ار عمل جراحی چاقی به وقوع می پیوندد.

آمبولی یا لخته ی خون در ریه:

آمبولی ریه یکی از عوارضی است که در افراد چاق احتمال بیشتری نسبت به افراد عادی دارد و این مربوط به عمل جراحی چاقی نمی شود و برای یک فرد چاق که تحت هر عمل جراحی قرار می گیرد ممکن است ایجاد شود.

آمبولی ریه یعنی تشکیل یک لخته ی بزرگ یا کوچک در عروق و انتقال آن به ریه  ها. این لخته ها معمولا در عروق پاها که خون در آنها با سرعت و فشار کمتری در جریان می باشد ایجادمی شود و به ارگان های حیاتی مثل قلب و ریه می رسد.

میزان خطر و بروز  این عارضه با توجه به شدت و محل بروز عارضه  از مراقبت های چند ساعته تا حتی امکان مرگ متفاوت می باشد.

برای پیشگری از این عارضه ی جدی شما باید بعد از جراحی چاقی تا یکماه از جوراب های ضد آمبولی و تا دو هفته از آمپول های رقیق کننده ی خون با توجه به دستور پزشک  استفاده کنید. توجه داشته باشید که خطر آمبولی و مرگ به علت آمبولی با راهکارهای پیشگیرانه ای که ما برای شما انجام کمی دهیم کمتر از یک درصد می باشد.

نشت و خونریزی:

در محل برش و اتصالاتی که ما در انجام عمل جراحی به وسیله ی منگنه ها و نخ های مخصوص جراحی در دستگاه گوارش شما ایجاد می کنیم ممکن است روزنه هایی ایجاد شود که موجب بروز نشتی در دستگاه گوارش شما شود. منگنه های مورد تایید ما مطابق با استاندارد های جهانی تهیه شده اند و امکان این نشتی را بسیار پایین می آورند. تکنیک های انجام عمل جراحی که ما برای شما انجام می دهیم نیز موجب کاهش ریسک بروز نشتی در دستگاه گوارش شما می شود. 

اما برای پایش و پیگیری دقیق عملکرد صحیح دوخت و منگنه ها ما بعد از عمل از درن استفاده می کنیم تا قبل از ترخیص شما عملکرد دستگاه دگوارش و اتصالات برسی شده و درصورت نشتی با کمترین عوارض و خطر برای شما این نشتی برطرف شود.

 

ریفلاکس و ترش کردن:

این عارضه بیشتر در اسلیو مشاهده می شود و علت آن برگشت محتوات معده به ریه می باشد. برای کاهش احتمال ریفلاکس قبل از عمل از شما آندوسکوپی به عمل می آید تا در صورت بروز مشکلاتی که به نفع ریفلاکس دراندوسکوپی شما بود نوع عمل تغییر کرده تا از بروز این مشکل جلوگیری شود. 

درصورت بروز مشکل در بسیاری از موارد با درمان دارویی بهبود پیدا می کند.

 عوارض بلند مدت جراحی های چاقی:

 

سنگ کیسه صفرا:

شما به هر روشی که با سرعت زیاد وزن خود را از دست دهید( عمل جراحی یا حتی رژیم لاغری) احتمال به وجود آمدن سنگ های کیسه صفرا در شما وجود دارد که این به علت کاهش حجم آب بدن می باشد.

برای پیشگری از این عارضه ما در 6ماه اول بعد از جراحی به شما قرص های مخصوص کیسه صفرا می دهیم تا از بروز این مشکل تا حد زیادی پیشگری کنیم. در صورت بروز این مشکل نیز عمل برداشتن سنگ کیسه صفرا با چند سوراخ نیم تا یک سانتی متری به روش لاپاراسکوپی قابل انجام می باشد.

سوتغذبه:

توجه به رژیم صحیح غذایی و ویتامین های بعد از جراحی چاقی بسیار مهم می باشد که در ویزیت های بعد از جراحی به آن توجه ویژه می شود. میزان ویتامین، پروتیئین و املاح داخل بدن و همچنین شیب و الگوی صحیح کاهش وزن بعد از عمل جراحی باید با دقت برسی شود تا از بروز سوتغذیه در شما جلوگیری شود. 

در صورت بروز این مشکل با مراقبت های ویژه ی تغذیه ای تحت نظر جراح و متخصص تغذیه می توان این مشکل را حل کرد.

 

فتق های داخل شکمی:

این یک عارضه مرتبط با جراحی بای پس کلاسیک می باشد که بعلت تغییرات محل روده ها به خاطر اتصالات جدید روده ها به داخل پرده ی متصل به روده ها می رود و ایجاد انسداد می کند.

برای جلوگیری از این مشکل ما دو فضای ایجاد شده ی در بای پس را به وسیله ی نخ های مخصوصی میدوزیم تا از بروز این مشکل تا حد زیادی جلوگیری کنیم.

در صورت بروز این مشکل هم با یک عمل کوچک لاپاراسکوپی این مشکل قابل حل می باشد.

 

در پایان باید توجه داشته باشید که احتمال بروز این مشکلات و عوارض بسیار کم بوده و عوارض جراحی چاقی از عوارض خود چاقی کمتر می باشد.

 

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *